Haber

Güney Kore, Türkiye ile stratejik ortaklığını güçlendirmeyi hedefliyor

Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin; siyaset, ekonomi, kültür, eğitim ve sporTürkiye’nin stratejik ortaklığını çeşitli alanlarda güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Park, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bakanlıkta yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, “İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin güçlendiğini varsayarsak, milli savunma gibi alanlarda başarılı işbirliklerini görüştük. savunma sanayi, nükleer santral ve altyapı.Yol haritasının imzalanması vesilesiyle eğitim, spor konularını görüştük.Gibi alanlarda halkların ve gençlerin temasını daha da artıracağız” dedi.

Konuşmasına Türkçe mesajlarla başlayan Park, Kore Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak 8 yıl aradan sonra Türkiye’yi ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu belirterek, “Kore ve Türkiye stratejik ortak iki ülkedir. Bu vesileyle tebrik ediyorum.” Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü en içten dileklerimle.” dedi.

Türkiye’nin geçmişte Kore’ye 20 bin asker gönderdiğini ve Kore-Türk askerlerinin omuz omuza savaştığını hatırlatan Park, Kore’nin Türkiye’nin büyük fedakarlığını unutmadığını vurguladı.

“İki ülke arasındaki bu sıcak dostluk, geçen Şubat ayında Türkiye’de meydana gelen depremde birlikte çalışarak bir kez daha kanıtlandı. Kore hükümeti şu anda Antakya bölgesinde depremzedeler için geçici barınaklar inşa ediyor. Gelecekte iki ülke, İmar ve onarım sürecinde de yakın işbirlikleri olacak, umarım işbirliği yaparlar.” Park, “Bu ziyaretim sırasında Fidan ile iki ülke ilişkilerinin gelişim yönünü sistematik olarak düzenleyen Kore-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik bir yol haritası imzaladım.” sözlerini kullandı.

Park, bu yol haritasından yola çıkarak iki ülkenin ortasındaki stratejik ortaklığı siyaset, ekonomi, kültür, eğitim ve spor gibi çeşitli alanlarda güçlendirmeyi hedeflediklerini, ikili ilişkiler, somut işbirlikleri konularında görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, şunları kaydetti: Meslektaşı Fidan ile yaptıkları görüşmede Kore Yarımadası ve bölgesel durum.

İki ülke arasında üst düzey görüşmelerin istikrarlı bir şekilde devam ettiğini ve mevkidaşı Fidan ile bu görüşmeleri daha da güçlendirmek için birlikte çalışma konusunda mutabık kaldıklarını kaydeden Park, “İki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin giderek ilerlediğini değerlendirerek, daha güçlü, milli savunma, savunma sanayi, nükleer santral, altyapı gibi alanlarda başarılı işbirliği konularını ele aldık. Spor Dalları.” söz konusu.

Park, Fidan ile sadece ikili düzeyde değil, her iki ülkenin ortak olarak katıldığı MIKTA, Birleşmiş Milletler ve G20 dahil olmak üzere uluslararası düzeyde de iş birliğini güçlendirme konusunda anlaştıklarını kaydetti.

“Kuzey Kore’nin sürekli olarak fırlattığı kıtalararası balistik füzeler ve akabinde provokasyonlarla tehdit edilen Kore Yarımadası’ndaki durumu anlattım. Kuzey Kore’nin Kore Yarımadası’nı sürekli tehdit ettiği bir dönemde uluslararası toplumun birlik olması ve kararlı bir şekilde karşılık vermesi gerektiğini vurguladım. Dünya barışı.” Park, ülkesinin Kuzey Kore’nin tamamen nükleer silahlardan arındırılması yönündeki “cesur inisiyatif politikasına” karşı mevkidaşı Fidan’dan takviye talep ettiğini söyledi.

Park kaydetti:

“Uluslararası toplumun Kuzey Kore’deki insan hakları durumuna ilişkin farkındalığını nasıl artıracağımızı ve Kuzey Kore’de insan haklarının uzlaştırılması için iki ülke arasında nasıl işbirliği yapacağımızı tartıştık. Savaşı bitirmenin önemi konusunda anlaştılar. Ukrayna savaşı, barışın yeniden tesis edilmesi ve Ukrayna’nın toparlanması üzerine.

Güney Kore, Ukrayna’nın yeniden inşasını ve toparlanmasını desteklemek için uluslararası toplumla işbirliği ve dayanışmaya aktif olarak katılacaktır. Güney Kore ve Türkiye, Ukrayna krizini bir an önce çözmek için diplomatik ve ekonomik düzeyde işbirliği yapmanın olası yollarını aramaya karar verdiler.”

haber-dazkiri.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu