Haber

Bodrum’un Su Kaynaklarından Suçikan, Kömür Madeni Nedeniyle Kuraklık Tehlikesinde: “Artık Suç Yok, Suç Yok”

HABER: EMRE SERCAN IKE – KAMERA: MEHMET MEHMETLİOĞLU

Bodrum’un su kaynaklarından biri olan Suçıkan’daki derelerin kömür madeni kurulacağı gerekçesiyle delinerek yer altına itilmesine tepki gösteren Karacahisarlı bir vatandaş; “Suçlu olan değil, suçsuz olandır, şimdi biz diyoruz. Eskiden burası boş olmazdı. Oradaki piknik yerlerinin hiçbiri boş değildi. İnsanlar gelirdi 1 gün önce yer alıp suda piknik yapmak için.Artık kimse gelmiyor harabe durumda.Ne de olsa insanlara yaşam alanı bırakmayacaklar.Bodrumluların bu olaya daha çok isyan etmesi gerekiyor. Burada, Karacahisar’ın Çamköyü mevkiinde Bodrum ve Güllük’ün içme suyu kaynakları var. Şimdi kuruyacaklar. Bodrum neden şu anda su sıkıntısı çekiyor? Bu kuyular kuru olduğu için” dedi.

Bodrum’un su kaynaklarından Karacahisar’ın Suçikan mevkiindeki dereler, kömür madeni kurulacağı gerekçesiyle delinerek yer altına itildi. Bölgede yaşayan vatandaşlar, sondaj çalışmalarının ardından bölgede ekolojik istikrarın bozulmasına tepki gösterdi.

5 yıldır Karacahisar bölgesinde yaşayan Hüseyin Koç, sondaj çalışmalarının ardından kuruyan kaynak suları hakkında şunları söyledi:

“KÖYLER ÖNCEDEN SEBZE DİKİYORDU, SU OLMADAN ÇALIŞMIYORDU”

“5 yıldır buradayım. Geldiğimde burada su vardı, yazın diz boyu, içinde balıklar vardı. Köylülerin anlattıklarına göre ben de gördüm, adamlar kuyu açmış, Maden yüzünden suyu yer altına ittiler.Üstten suyu da kesmişler.Orada su vardı madenci bıraksa dere kuru kalmıyor.Buradaki kaynak kurumuş ben geldiğimde kaynıyordu. geçen seneye kadar kaynıyordu su vardı artık yok derenin hali bu suyun biz de akmasını daha yeşil olmasını istiyoruz 2 yıl daha akmazsa bu dere akar kuru ol yeşillik olmaz köylüler eskiden buraya sebze falan ekerdi su olmayınca bir şey yapamazlar adam buğdayı atar mısırı atar yağmura bırakır beceremez onun dışında ne ekersen onu ekerlerdi kavun, karpuz, sebze vs. Ben buradan su alırdım, ağaçları sulardım, ağaçları sulardım. Bu artık orada değil. Kimseyi görmedik; Gelen gideni, ilgileneni görmedim.”

Bir diğer Karacahisarlı vatandaş ise kaynak sularının kuruması ve bozulan ekolojik denge hakkında şunları söyledi:

“İNSANA KALDI SU, ARILARA KALDI SU”

“Burası sadece Karacahisar’ın su alanı değil tüm Milas’ın en güzel su kaynaklarının olduğu yer. 2014 yılına kadar burada 38 kuyu vardı ve su o kadar güzeldi ki herkes buradan içme suyu alabiliyordu. .Orası bizim piknik yerlerimizdi herkesin bahçesi kuruluydu geçimimiz tütündü 2010’dan sonra tütün de bitti ama 2014’e kadar burada yılanbalığı kaplumbağa kurbağa balık vardı köyümüzde herkes balık tutardı bizim köyde çok acayip bir su.’Karpuzu koysanız karpuz çatlar’ diye bir söz vardır, Buzdolabına gerek kalmaz.Herkes gelip amatörce 3-5 balık tutardı.Oturur,keyfini çıkarırdı. kendisi piknik yapsın ama 2014 yılında bir ekip geldiğinde buralar kömür sahası ilan edildi Milas’ta Karacahisar dahil hep 18 köy var bize söylendi Kuzuyaka Kısır’a kadar gideceğiz o zaman , sondajlar yapıldı kömürün üzerinde çok su var buradan çıkan 38 kuyunun suyu kömürün üstünde olduğu için kömürün altındaki o suyu çekip işlemek için buraya gruplar göndermişler. Sadece Karacahisar bölgesinde, gelen ekiplerin bildirdiğine göre, ‘Bu suyu kömürün altına çekebilmemiz için 50 kuyu açmamız gerekiyor’. Sıradan köylülerin bir kısmı izin verdi ama biz kesinlikle bu bölgede, Suçikan bölgesinde izin vermedik. Hatta gelip ‘Efendim lütfen bir köylüyü ikna edin’ dediklerinde. ‘Biz bir şey yapmıyoruz, su var mı yok mu bakacağız’ dediler ama daha sonra içlerinden biri bana bu haberi verdi. “Elbette” dedi, “amaç bu değil, ama amaç; Kömürün üzerindeki suyu kömürün altına çekebilmek ve kömürü işleyebilmek.’ İzin vermeyeceğiz. Suçikan bölgesindeki bütün arkadaşlar izin vermeyince arkada Hazine yeri vardı ormanda yine çamı kestiler 100 metrekarelik 4 adet sondaj yaptılar. Suçikan bölgesinde açılacak sondaj 100 metrekare üzerine açıldı ve suyunu çektiler. 2014’ten sonra su giderek azaldı, şu ana kadar elimizde ne su, ne balık, ne kurbağa, ne de su yılanı var. Suyumuzu kuruttuk. 2014’ten önce bu bölgede herkesin kendi bahçesi vardı ve herkes içme suyunu tarlasının karşısından, o ana yoldan alırdı ama şimdi bakın bu duruma bakın. Bırakın insanın içeceği suyu, arının içeceği su yok. Burada o kadar çok balık öldü ki hepsi telef oldu.

“SUYUMUZU SADECE KURUTMADILAR, AĞAÇLARIMIZI KESİYORLAR, SONRA TOPRAKLARIMIZI ALACAKLAR”

Suçlanan değil, suçlanmayandır artık, öyle diyoruz artık. ‘Sukuruyan’, ‘Su Yok’. Eskiden burası boş olmazdı. Piknik alanlarının hiçbiri boş bırakılmadı. İnsanlar 1 gün önceden yer kapmaya, suda piknik yapmaya gelirdi. Artık kimse gelmiyor, harabe halinde. Ne kadar ileri gider bilmiyorum ama bu kömürü çıkarmak ve suyu kurutmak kanlı, acımasız bir süreçti. Sadece suyumuzu kurutmakla kalmadılar, doğal atık ağaçlarımızı da kestiler. O zaman topraklarımızı bizden alacaklar. Sonuçta, insanlara yaşam alanı bırakmayacaklar. Hatta Bodrumluların yüzde 40-60’ı Suçikan’ı piknik yapmak için biliyor ama şu anda kimse bilmiyor. Bodrum halkının bu olaya daha çok isyan etmesi gerekiyor. Bodrum ve Güllük’te içme suyu kaynakları olduğu gibi burada da Karacahisar’ın Çamköyü bölgesinde bulunmaktadır. Şimdi onlar da kuruyacak. Yavaş yavaş kurutma aşamasına geldiler. Bodrum şu anda neden suyla boğuşuyor? Çünkü bu kuyular kuru. Daha önce 12 kuyu vardı, şimdi 8 kuyu düştü. Kuyular yavaş yavaş kuruyor. Böyle giderse, bu süreç durdurulmazsa, yeni bir kaynak bulamazlarsa en fazla 7-8 yıl içinde Bodrum susuz kalır.”

haberdivrigi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu