Haber

“İç Savaş” Uyarılarının Yapıldığı İsrail’de İnsanlar Sokaklara Döküldü

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun tartışmalı yargı reformunu protesto eden Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevden almasının ardından halk sokaklara döküldü.

Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail’deki tartışmalı yargı reformuna da itiraz etti.

Gallant, tepkisi üzerine Netanyahu tarafından görevden alındı.

Hükümetten yana olmayan Gallant’ın görevden alınmasıyla birlikte sokakta protestolar başladı.

Ana muhalefet lideri eski Başbakan Yair Lapid, Savunma Bakanı’nın görevden alınmasının ardından “Netanyahu artık İsrail için tehdit oluşturuyor” dedi.

Yargı reformunda neler vardı?

Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin yargının bazı yetkilerini Parlamento’ya devretme hamleleri, hükümet ile Yargıtay başta olmak üzere İsrail yargısı arasında gerginliğe neden oldu.

Ülkedeki en yüksek yargı mercii olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclis’ten geçen yasaları, anayasa taslağı olarak kabul edilen ‘temel yasalar’a muhalefet gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, Yargıtay’ın Meclis’ten geçen yasaları bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alınacağını açıkladığı yargı düzenlemesinde belirtti.

İktidarın yargının yetkilerini kısıtlayan ve yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi İsrail içinde ve uluslararası alanda ağır eleştirilere maruz kaldı.

Başkan Isaac Herzog’un sunduğu ve tarafları ‘iç savaş’ konusunda uyaran alternatif yasa tasarısı da hükümet tarafından reddedildi.

İsrail ordusunda savaş pilotları, denizaltı subayları, siber güvenlik uzmanları ve özel kuvvetler birimleri gibi binlerce yedek asker, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesini uygulaması halinde görevlerine devam etmeyeceklerini ve eğitimlere katılmayacaklarını açıkladı.

İsrail’de yerli ve yabancı istihbarat teşkilatları ve diğer güvenlik kurumlarının çalışanları da hükümetin yargı düzenlemelerine itirazlarını açıkladı.

Süregelen tartışmalara ve tepkilere rağmen ‘yargı reformu’ kapsamında başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran yasa tasarısı 23 Mart’ta Meclis’ten geçti.

Yarın Meclis’e sunulması planlanan yasa tasarısında, Yüksek Mahkeme başkanını belirleyebilmek için Yüksek Mahkeme üyelerinin aday gösterilmesinde öncelikli söz hakkının hükümete ait olması öngörülüyor.

Netanyahu liderliğindeki koalisyon, yargı düzenlemesine muhalefet çağrısında bulunan Gallant ve diğer Likud milletvekillerinin hükümetten takviye güçlerini çekmeleri halinde, tartışmalı yargı paketini geçirmek için Meclis’teki çoğunluğunu kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir.

keban-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu